Bugün deprem bölgesi Çınarcık’ta, merkezi bütçeden karşılanacak 10 milyon bedelle yapımına tekrar sessiz sedasız başlanan Çınarcık Sahil Dolgu

Bugün deprem bölgesi Çınarcık’ta, merkezi bütçeden karşılanacak 10 milyon bedelle yapımına tekrar sessiz sedasız başlanan Çınarcık Sahil Dolgusunun yapıldığı alanda incelemeler yaptım. Sonra neyin ne olduğunu anlamak için çektiğim fotoğrafları, sektörde bu dolgu işlerinde uzman olan güvendiğim birine yollayıp "Bana malzeme fena değil gibi geldi ama sen daha iyi bilirsin..." dedim ve yardım istedim.



Lafı fazla uzatmadan bana söylenenleri aynen aktarıyorum;

"Bu malzemede doğru değil.

0-400 bu.

Kötü malzeme değil ama projeye uygun değil. Dolgu alanının sonu gölcük gibi olacak!



Kenetlenmez bu malzeme sürekli oturacak. İçinde gördüğünüz 0-15 aralığına kadar olan kısmı yoğunluktaki su bu kısmını götürecek.

 Önceki dökülenlerden geriye bir şey kalmadı.

Bu da öyle olacak sonunda...

Tahkimat işleri projede 2 ila 6 ton taşla başlar, sonra bu malzeme ile oluşturulan anroşmanın içi doldurulur. O içinde gördüğünüz büyük taşlar ve çok daha büyükleri 2 ila 6 ton aralığında taşlar lazım olacak bu malzemeyi tutması için.

Birde dip taraması var projede...

Dip balçık kaygan zemin vs. riskine karşı dibinde temizlenmesi gerekir!

2 ila 6 tonda koysanız balçık veya kum bir kaygan zeminde o da kaybolur, kayar, ciddi sıkıntılara sebep olur.

Bu malzeme ocak malzemesi değil... Muhtemelen patlatmadan kalan bazalt türü bir taş."



Evet sektörde bu dolgu işlerinde güvendiğim bir uzmanın görüşleri böyle ve ben özellikle "Dolgu alanının sonu gölcük gibi olacak!" sözlerinden açıkçası çok etkilendim.

Peki Gölcük Depreminde neler olmuştu onu da kısaca hatırlayalım...

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.

17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova'da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 23.781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmî olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölü, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişi evsiz kalmıştır. Yaklaşık 16.000.000 insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.



Hal böyleyken; Deprem bölgesi Çınarcık'ta yapımına sessiz sedasız başlanan Sahil Dolgu Projesi ile ilgili daha önce Valilik tarafından bu projede "dolgu alanına blok taş dışında herhangi bir moloz, inşaat artığı, toprak ve benzeri malzeme dökülmemesi ve 4. Bölge Müdürlüğü tarafından dökülen malzemelerin analizlerinin yapılması" konusundaki (benim bir kaç yıl önce ilk kez deşifre ederek yayınladığım) kararı hatırlatıp, Yalova Valisini göreve davet ediyorum ve soruyorum.



Sayın Valim; dün aynı Valilik, dolgu alanına blok taş dışında herhangi bir moloz, inşaat artığı, toprak ve benzeri malzeme dökülmesini yasaklamışken bugün ne değişti de bu karar göz ardı edilmektedir?

Yoksa Valiler değişince kararlarda mı değişiyor? Soruyorum.

Hakan Korkmaz

Revizyon Gazetesi

Genel Yayın Yönetmeni

http://www.revizyongazetesi.com/yeni/2020/06/14/hakan-korkmaz-sordu-cinarcik-sahil-dolgusu-proje-alaninda-insaat-tabelasi-niye-yok/