Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt'tan Revizyon'a ziyaret Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt'tan Revizyon'a ziyaret

Yalova ili Merkez ilçesi Samanlı Köyü 150 Ada 1 Parsel sayılı taşınmazı kapsayan alanda Yalova Belediyesi Meclisinin 05.12.2022 tarih 406 karar sayılı kararıyla kabul edilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine yapılan itirazın reddine ilişkin Yalova Belediyesi Meclisinin 01.02.2023 tarih 73 sayılı kararının iptali davasında karar çıktı.

Bursa 3. İdare Mahkemesi kararında; “Bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilmiş, davalı idare ve yanında müdahil tarafından yapılan ve dava ve müdahale dilekçesi ile aynı düzlemdeki itirazlar raporu kusurlandırıcı mahiyette bulunmayarak, raporun hükme esas alınabilecek nitelikte olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Dava konusu nazım ve uygulama imar planı değişiklikleri ile müdahil idarenin bu yöndeki talebi üzerine 8.758 metrekare alana sahip Samanlı Köyü 150 ada 1 parselin ve 8.331 metrekare alana sahip Bağlarbaşı Mahallesi 1294 ada 1 parselin karşılıklı olarak yerlerinin değiştirildiği görülmektedir. İtiraz üzerine alınan dava konusu meclis kararında ise; 1294 ada 1 parselin kuzeyindeki 625 m2lik otopark alanının Lise Alanına alındığı görülmektedir. Yukarıda yer verilen Yönetmeliğin ilgili maddelerinde; imar planı değişikliklerinde uyulması gereken ilkelere yer verilmiştir. Bu yönden, dosyada aldırılan ve hükme esas alınan bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere; dava konusu imar planı değişikliği ile 150 ada 1 parseldeki Lise Alanının 1294 ada 1 parsele yerinin değiştirilmesinde yüzölçümü özelliklerinin korunmadığı, 625 metrekare Lise Alanında azalma olduğu, 1294 ada 1 parselin kuzeyinden alınan 625 metrekarelik alanla birlikte otopark alanında azalma ortaya çıktığı, değiştirilen yerler arasındaki kuş uçuşu mesafenin 2900 metre olması ve aynı mahalle içerisinde yer almaması itibarıyla lise alanları için genel kabul gören 2500 metre yaya erişim mesafesi dışına yeri değiştirildiği, plan değişikliğinde yatırımcı Milli Eğitim Bakanlığı'nın olumlu görüşünün alınmadığı, sonraki süreçte alınan görüşün bu durumu değiştirmeyeceği anlaşılmaktadır. Bu durumda, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 12 ve 26. maddelerine aykırı olarak tesis edilen dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine yapılan itirazın reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadelerine yer verildi ve dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

Yalova Il Özel Idaresi Ek Hizmet Binası

Mahkemenin kararıyla; Yalova’nın Samanlı Köyü’nde inşa edilen Yalova İl Özel İdaresi ek hizmet binasına yıkım yolu da gözüktü!

Haber: Hakan Korkmaz

Editör: Hakan Korkmaz